Submit Property
click to enable zoom
Se încarcă harta
Nu am găsit nici un rezultat
Deschide harta
Vizualizează Roadmap Satellite Hybrid Terrain Locația mea Fullscreen Prev Next
Căutare avansată
we found 0 rezultate
Rezultatele căutării tale

Ce trebuie sa stii cand inchiriezi o casa

Posted by Carma Andronic on ianuarie 5, 2015
| 0

Acest articol este puțin altfel. Spun acest lucru pentru că nu vei găsi în el sfaturi la liniuță, cu ce trebuie și ce nu trebuie să faci. Sunt aici câteva sugestii de bun simț, de care dacă ții cont, totul va fi bine.

Ce trebuie sa stii cand inchiriezi o casa:

Indiferent dacă ești proprietar sau chiriaș, primul lucru pe care trebuie sa îl stii este acela că la baza oricărei închirieri stă, înaintea contractului între parți, buna înțelegere interumană.

De-a lungul anilor am avut ocazia să văd situații din cele mai variate, începand cu contracte de 200E/lună, negociate la sânge, la care pretențiile și asteptările erau peste măsura realității, până la contracte de 1800 E/lună la care a fost plătit avansul pe un an, așa, pur și simplu. Fără contract, doar pe baza unui gentlemen agreement. Și totul a decurs mai mult decât bine și civilizat.

În extrema cealaltă, am văzut însă și oameni care au ajuns să plătească datorii enorme în urma chiriașilor neglijenți. Pe unul dintre ei l-am cunoscut din păcate la o vânzare. Ajunsese să își vândă apartamentul pentru că se trezise cu niște datorii la întretinere fabuloase și nu putea să le acopere în alt fel. Altul nu mai primea fete pentru că avusese o experiență neplăcută cu niște domnișoare la care curățenia nu era o obișnuință. Și totodată, chiriași care nu aveau voie să facă nimic fără acordul proprietarului, care nu și-au mai primit inapoi banii de garanție la finalul perioadei contractuale, chiriași care s-au trezit cu proprietarul mâncând cremwurști din frigiderul lor în timp ce ei erau în duș, doar așa, pentru că avea cheia și considera ca e normal să intre în casă fără să anunțe vizita în prealabil. Și exemplele pot continua, de ambele părți. Esențial este însă, să existe bună înțelegere. De la început, fără excepții.

Dacă ești proprietar, trebuie sa stii că prețul corect îți va aduce și chiriasul potrivit. Nu are rost să supra-evaluezi imobilul. Chiriașul care chiar are nevoie să stea pe termen lung știe prețul pieții și va căuta cea mai echilibrată ofertă calitate-preț. Dacă te vei propti în 50E la încheierea unei tranzacții, este foarte posibil să te alegi cu un chiriaș care în câteva luni va cauta în altă parte și care va sta la tine doar ca perioadă de tranziție până găsește acel echilibru despre care îți spun. El trebuie să fie mulțumit cu alegerea făcuta și să vină de fiecare dată acasă cu placere. Dacă chiriașul tău va fi mulțumit cu alegerea făcută, acest lucru îl va transforma într-un chiriaș de „cursă lungă” și va fi bine de ambele parți. Dacă el pleacă după o perioadă scurtă va trebui să renovezi și să cauți un alt chiriaș. Totul se rezumă la costuri iar tu, în calitate de proprietar, trebuie să le minimizezi și să nu pierzi timp cu așa ceva. Dacă într-un an întreg ai în total două luni neînchiriate, la final, dacă tragi linie și socotești, ai pierdut mai mult stând cu casa neînchiriată decât dacă lăsai puțin la preț și o închiriai pe termen lung. Banii pierduți în perioadele în care casa stă goală, una peste alta, sunt bani care nu se mai întorc la tine.

Dacă ești chiriaș, deja știi multe. Bănuiesc că ai căutat deja o bună perioadă de timp și vrei să știi că faci alegerea corectă. Ai dreptate. Însă, ai grijă, de multe ori, lipsa de hotărâre atunci când gasești oferta potrivită poate să fie în dezavantajul tău. O casă frumoasă nu stă mult timp pe piață, goală. Tot ce e bun se dă repede și dacă nu știi exact ce vrei, riști să vezi ceva ce îți place, te gândești prea mult și pierzi. O ia altcineva. Până la urma, ce e frumos, place tuturor.

În tot ce ți-am povestit mai devreme, agentul care se ocupă de cererea / oferta ta are un rol foarte important. El este omul care face lucrurile să se întample. Un agent bun va ști să asculte și apoi sa vă găsească exact ceea ce cauți. Clientul ideal sau proprietatea potrivită. Alege-ți cu grijă agentul cu care lucrezi și comunică deschis cu el.

Ca proprietar trebuie sa mai sti ceva. Clientul care va încerca „să sară” un agent, să nu îi plătească comisionul datorat, va încerca la un moment dat să facă același lucru și cu tine. Fără excepție. Cine este învatat să fure dintr-un loc o va face fără regrete, dacă e nevoit, din orice loc.

Una peste alta, este bine să știi că trebuie să îți găsești chiriașul potrivit pentru locuinta ta. Și viceversa. Contractele se fac și se desfac, dar unde este bun simț vor exista și oameni mulțumiți.

În încheiere, aș vrea să accentuez ideea că nu contează naționalitatea, religia sau sexul. Am văzut țigani mai cinstiți ca românii, am întalnit baieți, studenți, mai curați decât fetele, am avut familii cu copil mic sau cu animale de companie care nu au stricat absolut nimic în casele în care au locuit. Și toate astea pentru că au avut ceea ce noi numim în popor „cei 7 ani de-acasă”. Orice pădure are uscăturile ei, asta nu înseamnă că sunt toți copacii la fel.

Vă doresc colaborări lungi și fructuoase de ambele parți!

  • Resetează parola